Langtidstekt indrefilet med fritter og hjemmelaget bernaise
Denne måten å steke kjøtt på gir et fantastisk mørt resultat, det må du bare prøve!
Til 6 personer pleier jeg å kjøpe en indrefilet på 1 kg (men da er den minste som spiser 2 år, og han spiser ikke så veldig mye kjøtt)
For å lage den trenger du også litt smør til å steke i, salt, pepper og gjerne en rosmarinkvist eller frisk timian
Smelt smør i pannen og stek indrefileten raskt på høy varme slik at den får stekeskorpe rundt hele.
Sett ovnen på 55 grader og legg indrefileten inn på stekeplaten med et steketermometer.
La den stå i ovnen i minst 6 timer (jeg pleier å steke den etter frokost når vi skal servere dette om kvelden). Mot slutten av steketiden kan du sjekke termometeret, om det ikke har kommet opp til 55 grader kan du skru opp temperaturen i ovnen til 120 grader, men da må du følge med hele tiden for indrefileten skal ikke bli varmere enn 55 grader (60 grader om du liker en gjennomstekt biff) Når fileten er ferdig pakker du den inn i aluminiumsfolie og lar den hvile i 20 minutter.
For å lage fritter trenger du:
- 4 store bakepoteter
- 2 store søtpoteter
- Litt nøytral olje
- Salt og pepper
Skjær potetene i lange staver, tørk dem godt med tørkepapir og legg dem i en bolle. Hell over LITT olje og rør rundt slik at alle frittene får olje på seg. Stek dem på 220 grader i ca 25 minutter slik at de blir crispy.
Hjemmelaget bernaise har jeg lært å lage av vår familievenn Hanne, jeg har lenge strevet med å lage bernaise, men etter at jeg fikk Hannes oppskrift lykkes jeg bestandig!
Ingredienser:
- 1 ss finhakket sjalottløk eller gul løk
- 2 ss hvitvinseddik eller hvitvin
- 2 ss vann
- 2 eggeplommer
- 150 gram smør
- Litt finhakket frisk estragon
Smelt smøret på lav varme og sett til side. Ha løk og eddik i en annen kjele og reduser på svak varme til nesten all eddiken er borte. Skru av varmen på platen. Ha i 2 ss kaldt vann og eggeplommene og pisk godt. Hell i det smeltede smøret litt etter litt, og pisk hele tiden. Når alt smøret er i gryten skrur du på varmen igjen forsiktig, og pisker hele tiden til det begynner å tykne. Ta umiddelbart sausen av platen og rør forsiktig inn estragonen. Smak til med salt og evt pepper. La sausen hvile til det er middag og nyt! Dette er perfekt søndagsmiddag eller når du har gjester.