Grønnsakskraft

Jeg bruker ofte buljongterninger når jeg lager mat, men har jeg tid og ork så lager jeg kraft som jeg fryser ned, og maten blir faktisk enda bedre når du bruker hjemmelaget kraft i sausen. Den enkleste kraften du kan lage er grønnsakskraft, og dette er også en fin måte å bruke opp slappe grønnsaker.

Ingredienser (nok til 2 liter kraft)

  • 1 stor løk
  • 1 purre eller en bunt vårløk
  • 2 skrelte gulrøtter
  • 1 knollselleri
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 liter vann
  • 1 ss grovt salt
  • 2 ss hele svarte pepperkorn
  • En bunt bladpersille (1/2 potte)

Kutt grønnsakene i grove biter, har du noen andre slappe grønnsaker du også gjerne vil bruke så ha dem i gryten også (ikke tomat). Hell på vannet og tilsett urtene, salt og pepper.

La alt småkoke i 2 1/2 time. Ikke rør i kasserollen, men fjern skum på toppen forsiktig.

Når blandingen er ferdigkokt siles den og avkjøles i romtemperatur. Kraften kan oppbevares i kjøleskapet i 24 timer eller fryses ned. Jeg pleier å fryse ned tre og tre desiliter i hver porsjon, som jeg tar opp ved behov.

 

 

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt