Matpakkebrød
Jeg baker aller helst brødet familien skal spise selv. Det smaker bedre enn butikkbrød synes jeg, og så er det garantert fritt for tilsetningsstoffer + at det er billigere å bake selv enn å kjøpe.
Denne eltefrie deigen skal settes kvelden før og stekes morgen, vi har en toåring i huset så vi står alltid tidlig opp uansett, men om du pleier å sove litt lengre kan du evt røre sammen deigen om morgenen (for eksempel søndag morgen) og steke det samme kveld. Det viktigste er at deigen får ca 8 timer til å heve.
Ingredienser:
- 350 gram siktet speltmel
- 100 gram sammalt hvete
- 50 gram rugmel
- 1/2 ts tørrgjær
- 1 ts salt
- 1 ts lønnesirup ( el 1 ts sukker)
- 4 dl kaldt vann
Du trenger også en vanlig brødform på ca 2 liter og litt smør til å smøre formen med.
Rør sirupen ut i vannet. Bland inn gjær og salt. Tilsett melet og rør godt. Smør brødformen og hell røren i formen. Strø litt mel eller havregryn på toppen av brødet og dekk til med et kjøkkenhåndkle natten over eller evt hele dagen.
Stek brødet på 200 grader midt i ovnen i 45 minutter.
Brødet avkjøles på rist.