Laks med smørsaus og grønne grønnsaker
Denne freshe lakseretten laget jeg til middag for noen dager siden, det var varmt og vi hadde lyst til å grille, men kokken (jeg) hadde ikke lyst på kjøtt. Dersom været ikke tillater grilling kan du steke laksen i stekepannen, det smaker også godt.
Ingredienser 4-6 personer :
- 1 stor salma
- 1 dl nøytral olje
- 3 ss soyasaus
- Poteter
- Brokkoli
- Asparges
- Salt og pepper
Smørsaus:
- 2 sjalottløk
- 2 dl tørr hvitvin
- 1 dl kremfløte
- 150 gram mykt smør
- Salt og pepper
- Gressløk
Bland sammen olje og soyasaus, skjær fisken i passe store stykker og legg dem i marinaden. La dem ligge der imens du forbereder resten av maten.
Vask potetene og legg dem i en kjele, kok i ca 20 minutter. Varm opp vann i en annen kjele, skru av varmen igjen når vannet koker, da har du varmt vann til de grønne grønnsakene når du starter å grille fisken.
Del brokkolien i små buketter og knekk av nederste del av aspargesen og skrell den om du vil, men det er ikke nødvendig.
Hakk sjalottløken fint og legg dem i en kjele med vinen. Kok til det er ca 2 ss med vin igjen i kjelen, imens skjærer du smøret i små terninger. Når vinen er redusert har du i fløten og lar det koke opp. Visp ned smøret noen terninger om gangen over svak varme, sil sausen over i en liten kjele, smak til med salt og pepper og ha lokk på kjelen slik at sausen holder seg varm. Sausen skal ikke stå på varm plate nå!
Når potetene er klare heller du av vannet, og setter på lokk på kjelen igjen slik at de holder seg varme. Grill fisken på aluminiumsfolie på grillen, eller stek den i stekepannen. Ha på litt salt og pepper. Kok opp vannet igjen og ha i brokkolien, la den koke i 3 minutter og så har du i asparges og koker 1 - 2 minutter til. Hell av vannet, ha litt smør i kjelen og sett på lokket. Når fisken er klar serverer du alt samtidig, smaker nydelig!