Ovnsbakt eplekylling med risotto, rosenkål og bacon
Hvis du vil lage noe skikkelig godt i helgen lager du denne saftige eplekyllingen med deilig tilbehør.
Ingredienser 6 personer:
Kyllingen
- 1 hel rå stor kylling, feks Holte eller Stange (på bildet er det to kyllinger, jeg brukte det denne dagen da vi var 4 voksne og 4 barn til middag, men oppskriften er til en kylling)
- 4 ss smeltet smør
- 4 ss soya
- 2 ss honning
- 4 epler
- 1 lime
- Maldonsalt
- 1/2 potte rosmarin
Risotto
- 1 fedd hakket hvitløk
- 1/2 gul løk, hakket
- 2 ss olje
- 200 gram risottoris
- 2 dl hvitvin
- 2 ss smør
- 1 kyllingfondterning
- 8 dl varmt kokt vann
- 2 dl fersk revet parmesan
- 2 store champingjonger
- 5 aromasopp
- Litt smør til steking av sopp
Rosenkålmiks
- 1 pose rosenkål
- 1 pakke bacon
- 2 sjalottløk
Start med kyllingen, sett ovnen på 240 grader. Legg kyllingen i en stor ildfast form. Skjær eplene og lime i båter og legg epler og lime inni og rundt kyllingen. Smelt smøret i en gryte og rør inn soya og honning, pensle kyllingen med denne blandingen på begge sider. Ha over rosmarin og flaksalt tilslutt.
Stek kyllingen i 30 minutter med brystet ned på 240 grader, snu kyllingen og stek den videre i 40 minutter på 180 grader.
Så var det grønnsakene og risottoen, start med risottoen når du har snudd kyllingen.
Bruk en vid panne eller kjele og fres løk og hvitløk i litt olje et par minutter, løken skal bli blank og myk, men ikke ta farge. Tilsett risen og rør til risen blir blank. Hell over vinen og la det koke til vinen har trukket inn i risen. Ha i kyllingfondterningen og spe på med litt kokt vann (jeg pleier å måle opp 8 dl og koke det i vannkokeren) rør jevnt og trutt til vannet har kokt inn i risen og spe deretter på med mere vann. Fortsett å røre til risen er mør, tilsett parmesan og smør og evt litt salt og pepper, smak deg frem! Del soppen i skiver og stek den i litt smør, ha soppen i risottoen tilslutt.
Kutt enden av alle rosenkålene, rens av det ytterste laget og kast dette, og ta deretter av alle bladene. Del sjalottløkene i små biter og ha dette i en panne med litt smør og bacon. Stek til løken er myk og baconet er sprøtt. Ha i rosenkålbladene og la det steke med i noen minutter.
Server kyllingen sammen med den deilige risottoen og rosenkålblandingen. Velbekomme!