Helstekt kylling med rotgrønnsaker og kålrotstappe
Dette er skikkelig kosemat synes jeg! Passer godt til kalde høstdager eller som fjellmat.
En hel kylling er nok til en familie på 6 personer, i hvert fall om du bruker Holte eller Stangekylling som er store i størrelsen. Hvis du får kylling til overs kan du bruke det i matpakken, eller i en salat dagen etter.
Ingredienser:
- 1 hel kylling
- 1 rødbete
- 6 mellomstore poteter
- 2 gulrøtter
- 1 liten sellerirot
- 1 hel hvitløk
- Ca 2 ss honning
- Salt
- Pepper
- Olivenolje
- Friske urter (jeg brukte timian og basilikum)
Ingredienser kålrotstappe:
- 1 hel kålrot
- 2 ss smør
- ½ dl kremfløte
- Salt
- Pepper
Skrell hvitløken og del den i båter. Skrell alle grønnsakene (ikke kålroten) og del dem i staver. Legg grønnsakene og hvitløk i en stor ildfast form, ha på litt olivenolje og rør rundt. Gni kyllingen inn med salt og pepper, sprinkle over litt honning på begge sider av kyllingen og legg den i grønnsaksformen med brystsiden ned. Dette kan du forberede i forkant.
Sett ovnen på 230 grader, og sett inn kyllingen når ovnen er varm. Stek kyllingen med brystsiden ned i 30 minutter, etter 30 minutter snur du kyllingen med brystsiden opp og steker videre på 180 grader i 40 minutter. På denne måten får du et veldig saftig resultat.
Når kyllingen er snudd, og det er 40 minutter igjen til servering skreller du kålroten og skjærer den i store skiver. Kok til den er mør, sil av vannet og mos kålroten. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.
Ta ut kyllingen av formen, klipp over ferske urter og server den saftige kyllingen sammen med rotgrønnsaker og kålrotmosen.