Helstekt kylling med rotgrønnsaker og kålrotstappe

Dette er skikkelig kosemat synes jeg! Passer godt til kalde høstdager eller som fjellmat.

En hel kylling er nok til en familie på 6 personer, i hvert fall om du bruker Holte eller Stangekylling som er store i størrelsen. Hvis du får kylling til overs kan du bruke det i matpakken, eller i en salat dagen etter.

Ingredienser:

  • 1 hel kylling
  • 1 rødbete
  • 6 mellomstore poteter
  • 2 gulrøtter
  • 1 liten sellerirot
  • 1 hel hvitløk
  • Ca 2 ss honning
  • Salt
  • Pepper
  • Olivenolje
  • Friske urter (jeg brukte timian og basilikum)

 

Ingredienser kålrotstappe:

  • 1 hel kålrot
  • 2 ss smør
  • ½ dl kremfløte
  • Salt
  • Pepper

Skrell hvitløken og del den i båter. Skrell alle grønnsakene (ikke kålroten) og del dem i staver. Legg grønnsakene og hvitløk i en stor ildfast form, ha på litt olivenolje og rør rundt. Gni kyllingen inn med salt og pepper, sprinkle over litt honning på begge sider av kyllingen og legg den i grønnsaksformen med brystsiden ned. Dette kan du forberede i forkant.

Sett ovnen på 230 grader, og sett inn kyllingen når ovnen er varm. Stek kyllingen med brystsiden ned i 30 minutter, etter 30 minutter snur du kyllingen med brystsiden opp og steker videre på 180 grader i 40 minutter. På denne måten får du et veldig saftig resultat.

Når kyllingen er snudd, og det er 40 minutter igjen til servering skreller du kålroten og skjærer den i store skiver. Kok til den er mør, sil av vannet og mos kålroten. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Ta ut kyllingen av formen, klipp over ferske urter og server den saftige kyllingen sammen med rotgrønnsaker og kålrotmosen.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt