Fransk kjøttsuppe - den ultimate søndagsmiddag
For meg er retter som den dere skal få oppskrift på her, den ultimate søndag eller selskapsoppskriften. Denne gryten skal godgjøre seg i ovnen hele dagen, og smaker fantastisk. Det er viktig at du bruker grytekjøtt i denne retten, finere magert kjøtt blir bare seigt av mange timer i ovn, grytekjøttet derimot blir supermørt når man tilbereder det på denne måten.
NB kjøttet skal ligge i marinaden i en natt, så du må starte dagen før du skal servere.
Ingredienser del 1:
- 500 oksekjøtt (for eksempel mørbrad eller høyrygg)
- 500 gram lammekjøtt (jeg brukte lammebog med knoken fjernet)
- 1 svineknoke
- 1 løk
- 5 hvitløksfedd
- 7 dl hvitvin
- 1 bunt persille
- 1/2 potte timian
- Salt og pepper
Skjær kjøttet i store biter, ca 4 cm og tørk det på tørkepapir. Ha kjøttet i en stor bolle og krydre med salt og pepper. Legg løk i grove biter, hvitløk og krydder i bollen sammen med kjøttet og dekk til. Sett i kjøleskapet over natten.
Ingredienser del 2:
- 4 gulrøtter
- 2 løk
- 1 purre
- 8 middels store poteter
- 3 pakker bacon
- Smør
Varm ovnen til 175 grader. Smør en ildfast gryte (som har tilhørende lokk) med smør. Sil laken av kjøttet (men ta vare på laken) og legg kjøtt (ikke grønnsakene som var i laken) gulrøtter, poteter og purre lagvis i formen, krydre med salt og pepper for hvert lag. Ha laken i formen sammen med kjøttet, og hell på vann slik at alt kjøttet blir dekket. Legg baconskiver øverst slik at det dekker helt, og sett på lokket.
Stek i ovnen i 3 1/2 time på 175 grader. Ta av lokket og server den velsmakende suppen. Pynt eventuelt med litt bladpersille. Smaker godt med brød og kanskje et glass vin.