Blomkålsuppe

Dette er en oppskrift fra min mormor, og den minner meg om sommerdager i hagen til mormor og morfar i Sauda, med langbord og mange til bords. Jeg blir glad av denne suppen! (billig og sunn er den også)

4 personer

Ingredienser suppe:

  • 1 blomkålhode
  • Vann
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts lyst buljongpulver
  • Evt litt salt
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel (jeg bruker det fra Kvelde)

Del blomkålen opp i buketter og ha bukettene og de grønne bladene som er rundt blomkålen i en sil. Skyll godt.

Legg blomkål og blader i en gryte og dekk med vann, kok opp, og kok til blomkålen er mør i ca 10 minutter.

I mellomtiden lager du hvitløksbrød. Skjær brød i så mange skiver som dere har lyst på, dette er en ypperlig måte å få brukt opp noen dager gammelt brød, som kanskje ikke er så godt til frokost eller i matpakken lengre. Bland sammen romtemperert smør og 1 - 2 fedd hvitløk, og smør dette på brødet. Stek brødet i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter til brødet er gyldent.

Når blomkålen har blitt mør siler du av vannet i en stor bolle, helst en bolle med helletut, vannet skal altså IKKE helles ut. Smelt 3 ss smør i en tykkbunnet kjele og visp inn 3 ss hvetemel. Spe på med kokevannet fra blomkålen, rør hele tiden og la det koke opp mellom hver gang du sper på med mer vann. Når du har fått en passe tynn suppe tilsetter du 1 ts buljongpulver og 1 dl fløte, smak til om du trenger mer salt. Kast blomkålblader og stilker og legg de kokte blomkålhodene oppi suppen, la dem ligge der i noen minutter til de har blitt gjennomvarme, og server suppen med en gang.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt