4 tips til hvordan man skal få barna til å spise mer grønt.
Hvordan få barna til å spise mer grønnsaker? Det er noe mange foreldre (meg inkludert) ofte lurer på. Et råd som ofte blir gitt, er at om man lar barna være med å lage mat vil de spise alt som blir servert.... det er ikke min erfaring. For det første er det ikke alltid så lett å ha med barna på matlagingen i en hektisk hverdag, og om de er med å lage middag så er det ingen automatikk i at da vil de plutselig spise løk. Mitt beste råd er å lure dem litt, det fungerer i hvert fall hjemme hos oss :-)
Her kommer noen gode oppskrifter som jeg bruker for å få mine til å spise mer grønnsaker:
Etter skoletid pizza:
Når barna kommer sultne hjem fra skole eller barnehage, er det ikke alltid man skal spise middag med en gang. Ofte skal mine bare ha et raskt måltid før de skal videre på trening, og så er det middag på kvelden. Et lurt tips da er å kjøpe grove tacolefser, raspe ost og lage en tomatsaus med masse grønnsaker, slik at barna kan lage sin egen etter skoletid pizza. Trikset er å bruke blenderen slik at tomatsausen blir helt glatt, da vil alle barn spise den. Denne pizzaen klarer en 11 åring og en 13 åring å mekke selv om tomatsausen står klar i kjøleskapet, det har jeg testet hjemme. Osten pleier jeg også å raspe i forkant, eller du kan kjøpe ferdigraspet ost.
Ingredienser:
- Tacolefser (til så mange pizzaer du trenger, mine spiser en pizza hver)
- Raspet ost, for eksempel Norvegia
- 4 hvitløksfedd
- 1 løk
- 2 gulrøtter
- 2 bokser med hermetiske tomater
- 1 boks tomatpure
- Salt og pepper
- Olivenolje
Rens og kutt alle grønnsakene i små biter. Stek dem i litt olje til de blir blanke og myke, og ha på de hermetiske tomatene og tomatpureen. Kok sausen i 20 minutter og kjør den helt glatt i blenderen. Når barna kommer hjem kan de selv ta tomatsaus og ost på lefsen, og steke pizzaen i ca 5 minutter på 220 grader.
Matpakkemuffins:
Et annet godt tips er matpakkemuffins. Disse muffinsene inneholder litt sukker, men barna bruker jo ganske mye energi i løpet av en skole/barnehage dag, så jeg synes det går greit. De inneholder også eple, gulrot og squash, og de er supergode!
Ingredienser:
- 1 egg
- 1 eple
- 1 gulrot
- 1/2 squash
- 125 gram smør
- 4 dl siktet speltmel
- 1 dl sukker
- 2 ts bakepulver
- 1 dl rømme
- 1/2 dl melk
- 2 ss kanel
Varm stekeovnen til 180 grader.
Skrell eplet, gulroten og squashen, og rasp dem på den fineste delen av rivjernet.
Smelt smøret. Bland sammen mel, sukker, bakepulver og kanel. Rør rømme/nyr, melk og egg i det smeltede smøret, og hell smøret i melblandingen. Ha i de raspede grønnsakene og rør forsiktig sammen. Ha røren i muffinsformer og stek i ca 20 minutter midt i ovnen.
Smoothie is:
Et annet godt tips er å fryse ned smoothierester i isbegere, jeg lager smoothie hver morgen av 1 banan, 1/2 pakke bringebær, 2 ss gresk yoghurt (som inneholder mer protein enn vanlig yoghurt) og 3 dl mandelmelk eller ananasjuice. Om det blir rester fryser jeg dem ned i små isbegere, og den isen kan barna alltid få, både hverdag og helg :-)
Varme epler:
Dette er en sunn dessert som mine barn liker.
Ingredienser:
- 3 epler
- 1 neve hakkede valnøtter
- 1 dl kokosmasse
- 1 ss kanel
Skjær eplene i båter og legg dem i en ildfast form sammen med de øvrige ingrediensene. Stek på 180 grader i ca 15 minutter.