Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger

Denne tomatsuppen er sunn, mettende og lettlaget hverdagsmat. Jeg pleier som regel å forberede suppen tidligere på dagen eller kvelden før slik at det bare er å varme den når man kommer sliten hjem etter skole/barnehage.

4 - 5 personer

Ingredienser:

  • 8 store tomater
  • 1 gul løk
  • 5 hvitløksfedd
  • 2 ss rapsolje
  • 4 dl vann
  • 1 terning kyllingfond
  • 6 ts tomatpure
  • 1 ts sukker
  • 1 ss cremefraiche eller seterrømme
  • Pepper
  • Mozarella
  • Brød eller baguett
  • 2 ss rapsolje
  • 4 hvitløksfedd
  • Frisk basilikum og oregano

Vask tomatene, ta bort stilkfestet og skjær tomatene i grove biter. Det er ikke nødvendig å fjerne skallet. Hakk løk og hvitløk, ha det i en gryte sammen med rapsoljen og stek det på svak varme til løken er myk. Tilsett tomatene, vann, kyllingfond, tomatpure, sukker og pepper. Kok opp og la suppen koke på svak varme i 20 minutter. 

Når suppen er ferdigkokt har du i cremefraichen, og har deretter suppen i en blender for å gjøre den helt glatt. Ha litt og litt suppe i blenderen slik at det ikke spruter så mye, og så har du den glatte tomatsuppen over i en ren gryte. Smak til med mer salt og pepper hvis du behøver. Nå kan du enten varme opp suppen igjen og servere den med en gang, eller du kan sette den i kjøleskap med lokk og varme den opp til middag senere.

For å gjøre suppen mer mettende serverer jeg alltid med krutonger og mozarella. Krutonger er en super måte å bruke opp tørt brød på, og de holder seg også godt i en tett boks med lokk i ca en uke, hvis du ikke får spist alle med en gang. Kutt brød i små firkanter, og hvert av de fire hvitløksfeddene i grove biter. Ha 2 ss olje i en panne, og ha i brødet og hvitløken. Stek på middels varme til brødbitene har tatt farge.

Ha krutongene over i en bolle (uten hvitløksfeddene), riv mozarella grovt, ha det i en annen bolle, og strimle basilikum og oregano i den siste bollen, så kan alle forsyne seg selv.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt