Barnas favoritt focaccia

Denne focacciaen er lettlaget og god til både suppe, salater og lasagne, rør sammen de tørre ingrediensene før du drar på jobben, sett det andre klart, og så har du nybakt focaccia på 45 minutter når du kommer hjem fra arbeid.

Ingredienser

  • 500 gram hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1,75 dl vann
  • 1,75 dl melk
  • 1 pakke tørrgjær
  • Olivenolje
  • Maldonsalt
  • Frisk rosmarin til pynt

Bland hvetemel, salt og sukker i en bolle. Varm opp melk og vann til 37 grader og løs opp gjæren i blandingen. Hell det over det tørre og bland godt sammen, gjerne i kjøkkenmaskin. Ha bakepapir i en liten ildfast form og hell deigen oppi. La den heve i 30 minutter. Lag fingermerker i deigen og hell over litt olivenolje og maldonsalt før du setter focacciaen i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter.

Klipp litt fersk rosamarin over den nystekte focaccian til pynt, så kan de som ikke er så glad i rosmarin (slik som mine barn) bare ta den av igjen :-)

Foccacia i brødform og fylte horn

Jeg er så glad i høsten. Jeg er glad i fargene og den friske luften, men aller mest er jeg glad i innekos når det regner ute. Når det er høst og vinter er det ekstra koselig å bake, og i dag har jeg bakt både fylte horn, rundstykker og en foccacia i brødform som vi hadde til middag. Disse bakverkene er enkle å fryse også, eller kan bakes om kvelden og smaker like godt dagen etter.

Astas horn:

Vi har verdens hyggeligste naboer, og i går fikk min sønn fylte horn av nabogutten. De var nydelige, og jeg fikk oppskriften. Naboen min sa at hun hadde ikke en spesiell oppskrift, men at hun bakte horn med litt grovt mel og hadde tomatsaus, skinke og ost i hornene. Dette måtte jeg prøve, og både jeg og barna syntes at resultatet ble bra. Jeg brukte en hornoppskrift jeg alltid bruker, men byttet ut noe av hvetemelet med sammalt hvete.

Ingredienser:

  • 200 gram smør
  • 600 gram hvetemel (jeg bruker melet fra Kvelde, det er steinmalt på gammeldags måte og smaker veldig godt, og man ikke blir oppblåst i magen av det)
  • 200 gram sammalt hvete
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 dl melk
  • 2 dl vann
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 egg

Ha melet i en stor bakebolle, og smuldre smøret i melet. Varm forsiktig opp vann og melk til fingervarmt, og rør gjær, salt og sukker inn i melkeblandingen. Visp sammen to egg lett, bland dette med melkeblandingen, og rør alt sammen inn i melet. Hvis deigen blir veldig våt blander du inn litt mer hvetemel. Strø litt mel på toppen og la deigen heve i 45 minutter.

Når deigen er ferdighevet deler du den i to. Halve deigen trillet jeg ut til rundstykker, og av den andre halvdelen laget jeg horn. Når du skal lage horn former du deigen til en runding, kjevler den ut og deler den i 8 biter.

På hver bit har du tomatsaus (dette kan du kjøpe ferdig på glass, eller du kan ha et hvitløksfedd, 1 ss tomatpure og 1 boks hermetiske tomater i blenderen for en superrask hjemmelaget tomatsaus du ikke trenger å varme opp), litt skinke eller spekepølse - jeg brukte rester av kokt skinke og så litt raspet ost. Start ytterst og rull hornet innover. Etterhev i ca 20 minutter og stek på 225 grader i 12 - 15 minutter. Samme steketid gjelder for vanlige rundstykker av den andre deighalvdelen. Passer ypperlig som kveldsmat eller i matpakken

Hjemmebakt focaccia i brødform

Denne deigen satte jeg før jeg dro for å hente etter skolen, og satte inn i ovnen med en gang vi kom hjem igjen. 1 time senere hadde vi rykende fersk focaccia til suppen.

Ingredienser:

  • 3 dl lunkent vann
  • 1 ss honning
  • 1 pakke gjær
  • 4 ss olivenolje
  • 6 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • Litt havsalt/Maldonsalt

Ha honning, salt og gjær i en bakebolle. Ha i lunkent vann (jeg pleier bare å ta lunkent vann fra springen) og bland det m gjæren. Ha i 3 av ss med olivenolje og bland så inn melet. La deigen heve i ca 30 - 45 minutter. Smør en bakeform med litt smør eller olje og ha i deigen. La den etterheve i ca 20 minutter. Rett før du setter den i ovnen lager du små hull i deigen, heller på den siste spiseskjeen med olivenoljen, og har på litt havsalt.

Stek focacciaen i 15 min på 250 grader, skru så ned ovnen og la den steke videre i 30 minutter på 120 grader.

Jeg serverer focaccian med rosmarin på siden slik at man kan ha på det om man vil. Man kan også steke focacciaen med rosmarinen.

Baguetter

Disse baguettene er lette å lage, server dem til frokost, til skalldyr eller til den deilig gryte. Baguettene kan også fryses.

Ingredienser:

  • 1 pk tørrgjær
  • 6 dl lunkent vann
  • 1 kg hvetemel (jeg bruker siktet speltmel eller Kvelde) + litt ekstra hvis deigen blir for fuktig.
  • 1 ts salt

Rør ut gjæren i vannet før du blander i resten av ingrediensene. Hvis deigen blir for våt har du i mer hvetemel, men elt den litt før du har i mer mel, gjerne i kjøkkenmaskin, slik at deigen får samlet seg.

La deigen heve til dobbel størrelse.

Del deigen i 5 emner, og form hvert emne til en lang baguett

La dem heve til dobbel størrelse igjen under et klede og stek dem nederst i ovnen på 230 grader i ca 15 minutter - følg med!

Smaker kjempegodt!

 

Gulrotlapper

Ingredienser:

  • 4 egg
  • 2,5 dl biola eller vanlig naturellyoghurt
  • 2 dl melk
  • 1 ss honning
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl fint speltmel
  • 1 dl kokosmasse
  • 2 ts bakepuvler
  • 1 - 2 dl raspet gulrot
  • 1 ts kanel

    Visp eggene luftige og rør inn resten av ingrediensene. Stek tykke lapper i litt smør og server med jordbærsyltetøy, ganske sunt (lappene er uten sukker) og veldig godt!

Sjokoladechips

For noen år siden fikk jeg «Skafferiets kokebok» i gave av min venninne Cecilie. Det er en av mine absolutt favoritt kokebøker og jeg bruker den flere ganger i måneden. Denne oppskriften er hentet derifra, og du bør absolutt prøve den!

Ingredienser:

  • 250 gram romtemperert smør
  • 3 dl sukker
  • 6 dl hvetemel
  • 5 ss Nesquik
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 egg
  • 1 egg og perlesukker til pynt

    Miks sammen alle ingrediensene (minus det ene egget og perlesukkeret) og sett deigen kaldt i en time. Del opp deigen i lange pølser, ca 2 cm tykke og fordel pølsene på to stekebrett med litt avstand imellom seg (deigen flyter ut under steking)

Trykk rullene lett ned med hånden. Visp det siste egget sammen, pensle på sjokoladepøsene og strø på perlesukker.

Stek på 175 grader i 10 – 12 minutter, og skjær dem på skrå når de er ute av ovnen. De skal være ganske mye når de tas ut. Avkjøl på platen.

Jeg serverte dem sammen med vaniljeis og peanøttis fra Hennig Olsen – nam!

Chipsene du får til overs kan du oppbevare i en tett boks, de holder seg i mange uker. 

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt