Mascarponepannekaker med krem og bær

I dag laget jeg en ny dessert og alle i familien elsket den! Jeg brukte samme oppskrift som jeg bruker når jeg lager kesampannekaker til frokost (oppskriften på dem finner du under fanen frokost), men jeg byttet ut kesamen med mascarpone for å få litt søtere pannekaker. Jeg serverte dem med nypisket krem og masse bær. Det smakte himmelsk!

Ingredienser:

  • 3 egg
  • 1 boks mascarpone (250 gram)
  • 100 gram hvetemel
  • 1,25 dl melk
  • 1 klype salt
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 dl sukker
  • 2 ss cremefraiche

Skill plommen fra hvitene på eggene og ha plommene i en stor bolle. Bland inn mascarponen og creme fraiche i eggeplommene og så resten av ingrediensene, NB ikke eggehvitene!

Pisk eggehvitene stive i en separat bolle, og vend dem forsiktig inn i røren, ikke rør for hardt, det skal være litt eggehviteklumper i røren, da blir den bare luftigere. Stek små pannekaker i litt smør og server med nypisket krem, bær og eventuelt syltetøy.

 

 

Perfekt foccacia

Denne focacciaen laget jeg til middag i dag, og den ble så god! Jeg laget den i en rund lav gryte, men du kan også bruke en kakeform

Ingredienser:

  • 1 pose tørrgjær
  • 3,5 dl lunkent vann (jeg pleier å tappe lunkent vann fra springen)
  • 1 ts salt
  • 0,75 dl olivenolje
  • Ca 7,5 - 8 dl hvetemel

Til pynt:

  • Solsikkekjerner
  • Sesamfrø (jeg brukte sorte frø)
  • Havsalt
  • Olivenolje

Ha gjæren i en bolle, ha i lunkent vann og olivenolje. Tilsett salt og mel, men ikke alt melet med en gang, deigen skal ikke bli tørr, så det er viktig at du ikke har i alt melet med en gang. Elt godt, deigen skal bli glatt og smidig.

Ha bakepapir i gryten/formen og hell deigen i formen, fordel deigen slik at den kommer ut i kanten. Strø over solsikkekjerner og sesamfrø og hev på et lunt sted under håndkle i minst en time.

Varm opp ovnen til 225 grader, lag noen fordypninger i deigen og hell på litt olivenolje og strø over havsalt. Stek midt i ovnen i 30 minutter

Kaldhevede speltrundstykker

Disse rundstykkene laget jeg i går kveld, og serverte til frokost i dag. Om du forbereder litt kvelden før tar det 25 minutter fra du står opp til du kan servere varme, sunne rundstykker til familien. Alle i familien likte dem, og alle bare spiste litt mer enn de vanligvis gjør til frokost :-)

Du trenger et muffinsbrett til disse rundstykkene, jeg har kjøpt mitt på Ikea.

Ingredienser:

  • 1 pk tørrgjær
  • 2 dl kald melk
  • 2 ss kesam eller gresk yoghurt
  • 1 ss cottage cheese
  • 1 ts salt
  • Ca 5 1/2 dl fint speltmel
  • 3 ss sesamfrø
  • Smør til å smøre formen
  • Solsikkekjerner og havregryn til pynt

Ta ut smøret at kjøleskapet slik at det er mykt

Rør ut gjæren i melken, tilsett kesam, salt og cottagecheese og rør det hele godt sammen. Bland inn sesamfrø og mel, men ikke bruk alt melet med en gang, deigen skal ikke være tørr. Prøv deg frem.

Smør muffinsbrettet med smør (du skal ikke bruke papirformer, da deigen er for "tung") Mitt muffinsbrett har 12 muffinshull og jeg hadde nok deig til å fylle 10 av dem. Bruk en spiseskje som du dypper i vann til å legge en klump deig i hver form, deigen skal komme opp til kanten. Strø over havregryn og solsikkekjerner. Ta vann på et kjøkkenhåndkle og vri det opp. Legg håndkledet over muffinsbrettet og sett brettet inn i kjøleskapet natten over. Neste dag tar du av håndkledet og setter brettet inn i kald ovn. Skru opp temperaturen til 225 grader og stek i ca 25 minutter, men følg med for alle ovner er forskjellige.

Nyt deilige varme rundstykker til frokost og send med noen i matpakken også!

 

 

Løveboller

Disse kanelmuffinsene er så gode, prøv dem så snart du kan!

Ingredienser:

  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 6 dl melk
  • 220 gram sukker
  • Ca 1 kg hvetemel
  • 100 gram smør

Fyll:

  • 200 gram smør
  • 3 dl brunt sukker
  • 5 ss kanel
  • 1 dl lønnesirup

Ha gjæren i en bolle, varm opp melken til 37 grader og bland melken med gjæren. Rør inn alt det tørre, men ikke ta i alt hvetemelet med en gang, elt hele tiden, og ikke ta i mer mel når du har en smidig deig. Kan hende du ikke bruker alt melet, eller at du trenger litt mer mel, prøv deg frem.

Sett deigen lunt å la den heve i 1 time.

Rør sammen mykt smør, sukker, kanel og sirup.

Kjevle deigen til en lang remse og pensle med fyllet. Rull sammen til en pølse og skjær 12 boller. Ha hver bolle i en stor muffinsform av stiv papp, og etterhev mens du varmer ovnen til 200 grader. Stek i ca 20 minutter og avkjøl på rist (fortsatt i muffinsformene)

Sitronterte

Jeg er ikke så veldig glad i kaker, men sitronterte det elsker jeg! Denne terten har jeg laget i mange år, og den er ofte på bordet vårt når vi har selskap.

Ingredienser:

Tertebunn:

  • 175 gram hvetemel
  • 40 gram melis
  • 75 gram usaltet smør
  • 1 eggeplomme (ikke kast eggehviten)
  • 1 ss vann

Sitronfyll:

  • 3 - 4 sitroner, helst økologiske
  • 6 egg
  • 175 gram sukker
  • 2 dl kremfløte

Ha alle ingrediensene til deigen i en Food prosessor og kjør til deigen samler seg. Kna litt ekstra på bakebordet, så skal deigen hvile i 30 minutter. Kjevle deigen så tynt som mulig, bruk litt mel, smør en kakeform med smør og legg deigen i formen. Dra den litt oppover på kantene. Prikk bunnen og pensle med litt lettpisket eggehvite (fra egget du brukte i deigen)

Stek tertebunnen i 20 minutter midt i ovnen på 200 grader. Ta ut tertebunnen og skru ovnen ned til 180 grader.

Riv skallet av sitronene og press ut saften. Bland skall og saft med egg, sukker og fløte og pisk det hele luftig. Hell røren i terteformen.

Stek terten i 30 minutter, den skal kjennes litt "skjelven" når du tar den ut av ovnen. La terten først kjøle seg av på benken og dekk etterpå til formen med aluminiumsfolie. Avkjøl terten i kjøleskap, minimum 2 timer. Sikt over melis og server!




Kakao cookies

Jeg er ikke så glad i at barna mine spiser mat med tilsetningsstoffer, i kjeks man kjøper i butikken er det palmeolje og e-stoffer, så disse er et bedre alternativ på lørdagskvelden eller når vi skal på tur. Det blir mange kjeks av denne oppskriten (ca 30) men de kan oppbevares lenge hvis man har dem i en tett boks med lokk.

Ingredienser:

  • 250 g smør
  • 2 dl sukker
  • 6 dl hvetemel (jeg bruker bare det fra Kvelde)
  • 5 ss kakao eller oboy
  • 1 ts bakpulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 egg

Bland sukker og smør i en miksebolle, og ha i de øvrige ingrediensene

Ha røren i en ny ren bolle, og sett den kaldt og tildekket i minst en time

Lag små rundinger av deigen og trykk dem flate på en stekeplate dekket med bakepapir

Sett dem inn i forvarmet ovn 175 grader og stek dem i ca 10 minutter

Avkjøles på platen

Minipavlova med bær og frukt

Datteren min på 13 er utrolig flink til å lage Pavlova, så det er alltid hennes tur til å stå på kjøkkenet når vi skal ha dette til dessert. Forrige helg hadde vi biff med hjemmelaget bernaise til middag og da fikk vi en del eggehviter til overs. Siden jeg prøver å ikke kaste noe mat måtte det bli en dessert med eggehviter, og da er Pavlova noe av det beste man kan lage synes jeg.

Ingredienser:

  • 4 eggehviter
  • 2 dl sukker
  • 1 ts maizena
  • 1 ts hvitvinseddik

Varm stekeovnen til 130 grader. Visp eggehvitene, først på lav hastighet og etterpå raskere. Når det begynner å danne seg hvite topper tilsetter du sukkeret litt etter litt. Visp eggehviten stiv, men ikke visp så lenge at den blir kornete, den skal være glatt og blank. Ha i maizena og hvitvinseddik på slutten.

Fordel røren i passe store topper, vi laget 6 pavlovaer siden vi er 6 i familien.

Stek i ca 35 minutter, pass på, Pavlovaen skal ikke bli brent.

Server med pisket krem, bær og kanskje pasjonsfrukt eller kiwi for en syrlig smak.

Klippekrans med kanelfyll og glasur

Dette er det beste bakverket jeg vet! Oppskriften på kransen har jeg fått av en bekjent og oppskriften på fyllet har jeg lånt av kokeboken til min venninne Maria, kombinasjonen er uslåelig!

Ingredienser klippekrans:

  • 50 gram gjær
  • 100 gram smør
  • 3 1/2 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 11 dl hvetemel

Ingredienser kanelfyll:

  • 200 gram romtemperert smør
  • 2 dl sukker
  • 3 ss kanel
  • 3 ss sirup

Melis og vann til glasur

Smuldre gjær i en bakebolle eller bruk tørrgjær. Smelt smøret og hell det i melken, la melkeblandingen bli lunken før du har den over gjæren. Rør sammen. Ha i resten av ingrediensene, men se an melmengden, deigen skal ikke bli for tørr.

La deigen heve 30 minutter.

Elte deigen lett og kjevle den til en avlang firkant. Rør sammen ingrediensene til fyllet og pensle fyllet på deigen. Rull deigen sammen til en fast pølse. Form pølsen til en sirkel. Klippnesten igjennom pølsen med ca 4 cm avstand og brett annenhver gang til høyre og venstre. Hev under plast i 20 minutter. Pensle med egg og stek på 200 grader i ca 15 minutter. Avkjøl kransen på rist og ha på glasur når den har blitt lunken.

PS anbefaler deg å lage dobbel oppskrift om dere er mange som skal spise, for denne blir alltid spist opp!



Matpakkebrød

Jeg baker aller helst brødet familien skal spise selv. Det smaker bedre enn butikkbrød synes jeg, og så er det garantert fritt for tilsetningsstoffer + at det er billigere å bake selv enn å kjøpe.

Denne eltefrie deigen skal settes kvelden før og stekes morgen, vi har en toåring i huset så vi står alltid tidlig opp uansett, men om du pleier å sove litt lengre kan du evt røre sammen deigen om morgenen (for eksempel søndag morgen) og steke det samme kveld. Det viktigste er at deigen får ca 8 timer til å heve.

Ingredienser:

  • 350 gram siktet speltmel
  • 100 gram sammalt hvete
  • 50 gram rugmel
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts lønnesirup ( el 1 ts sukker)
  • 4 dl kaldt vann

Du trenger også en vanlig brødform på ca 2 liter og litt smør til å smøre formen med.

Rør sirupen ut i vannet. Bland inn gjær og salt. Tilsett melet og rør godt. Smør brødformen og hell røren i formen. Strø litt mel eller havregryn på toppen av brødet og dekk til med et kjøkkenhåndkle natten over eller evt hele dagen.

Stek brødet på 200 grader midt i ovnen i 45 minutter.

Brødet avkjøles på rist.

Min franske favorittdessert

Hvis du skal lage en dessert i helgen, prøv den franske klassikeren Clafoutis, den er veldig god!

Den blir aller best med friske bær, og det får man jo kjøpt hele året i butikkene nå.

Ingredienser:

  • 1 pakke bringebær
  • 1 pakke blåbær
  • 1 pakke jordbær eller bjørnebær
  • 2 egg
  • 1 dl sukker
  • 1/2 dl hvetemel
  • 4 dl fløte

Sett ovnen på 175 grader. Legg bærene i en stor paiform.

Visp egg og sukker til en luftig røre. Ha mel og fløte i blandingen og visp litt til. Hell blandingen over bærene og stek i midten av ovnen i 30 - 40 minutter.

La clafoutisen avkjøle seg litt på benken før servering. Smaker nydelig!

Gulrotmuffins

Disse muffinsene er utrolig lette å lage, rør deigen sammen mens du lager middag og nyt som en sunn dessert etterpå. Hvis du får noen muffins til overs kan du sende med i matpakken dagen etterpå.

Bruker du økologiske ingredienser får du ekstra god samvittighet :-)

Ingredienser 12 muffins:

  • 1 egg
  • 2 store gulrøtter
  • 125 gram smør
  • 4 dl hvetemel eller siktet speltmel (jeg bruker melet fra Holli eller Kvelde)
  • 1 dl sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 2 dl rømme eller nyr (nyr er en økologisk ferskost som smaker som rømme)
  • 1/2 dl melk
  • 2 ss kanel

Varm stekeovnen til 180 grader.

Rasp gulrøttene fint

Smelt smøret. Bland sammen mel, sukker, bakepulver og kanel. Rør rømme/nyr, melk og egg i det smeltede smøret og hell smøret i melblandingen. Ha i de raspede gulrøttene og rør forsiktig sammen. Ha røren i muffinsformer og stek i ca 20 minutter midt i ovnen.

Gresskarmuffins

Disse muffinsene er så gode, og på dager barna har en lang dag med trening etter skolen, sender jeg dem med i matpakken også for litt ekstra energi. De egner seg godt til frysing i lufttett pose, og ikke minst til å servere på Halloween!

Jeg bruker en boks Libbys gresskarpure som du får kjøpt i de fleste dagligvarebutikker og grønnsaksbutikker. Oppskriften har jeg fått av min amerikanske venninne Christy, denne oppskriften er egentlig på gresskarbrød, men i dag fikk jeg lyst til å prøve å lage det som muffins, og det ble kjempegodt, og gikk enda raskere å lage.

Muffinsene rørte jeg sammen etter at barna kom fra skolen, og de var ferdige da vi hadde spist middag.

Ingredienser:

  • 1 boks gresskarpure
  • 2,5 dl matolje
  • 4 egg
  • 9 dl hvetemel
  • 5 dl sukker
  • 1 1/2 ts baking soda (du finner det sammen med vaskemidler i Norge, men i USA brukes det til matlaging. Likner på bakepulver)
  • 1 1/2 ts salt
  • 3 ts kanel
  • 1 ts bakepulver

Rør sammen egg, pure og olje i en bolle. Rør sammen alt det tørre i en annen bolle, og bland så inn det våte i det tørre. Rør godt.

Hell røren i muffinsformer og stek i ca 12 - 15 minutter på 180 grader, følg med og hvis muffinsene er "våte" steker du dem bare litt lengre. Steketiden avhenger også av hvor store muffinsformene er, og hvor mye røre du har i dem





Saftig brød uten vanlig mel

Jeg spiser alltid vanlig brød til frokost, men utover dagen liker jeg å variere.

Dette brødet bakte jeg forleden og det var skikkelig godt. Holder seg saftig i ca 5 dager! Smaker kjempegodt med pålegg, og er et godt og sunt alternativ til vanlig brød.

Ingredienser:

  • 1 boks cottagecheese
  • 7 egg
  • 1/2 ts salt
  • 100 gram kruskakli
  • 100 gram sesamfrø
  • 200 gram linfrø
  • 1/2 dl rapsolje.

Mos cottagecheese og egg sammen i en kjøkkenmaskin. Bland inn resten av ingrediensene og hell røren over i en bakepapirkledd brødform

Stek brødet på 190 grader nederste rille i 2 timer. La helst brødet hvile på rist til dagen etter før du spiser det.

Mandelkake med blåbær og bringebær

Dette er en kake jeg alltid baker på høsten når man kan plukke eller kjøpe ferske blåbær, og det også er gode bringebær i butikken eller på buskene om man er så heldig å ha hage. Denne oppskriften er stor, så den er super å lage hvis du skal ha gjester.

Ingredienser:

  • 1 kurv blåbær
  • 1 kurv bringebær
  • 200 gram smør
  • 250 gram sukker
  • 4 egg
  • 200 gram malte mandler
  • 100 gram mel
  • 3 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 pose mandelflak

Ha blåbærene og bringebærene i en stor ildfast form og dryss over ca 50 gram av sukkeret.

Rør smør og resten av sukkeret mykt og tilsett eggene, det letteste er om du bruker en kjøkkenmaskin. Ha i mel, bakepulver, vaniljesukker og de malte mandlene. Hell røren over bærene og strø mandelflak på toppen

Sett kaken i ovnen og stek den på 180 grader i 40 - 50 minutter. Stikk en kakenål eller grillpinne i kaken for å sjekke at den er ferdig, hvis det henger myk røre igjen på pinnen trenger den litt til tid. Server med creme fraiche, gresk yoghurt eller vaniljeis. Det smaker veldig godt med en kopp te til også.

Eplepizza

Her kommer verdens enkleste dessertoppskrift, og den smaker kjempegodt!

Ingredienser:

  • 3 plater butterdeig
  • 3 syrlige epler
  • 2 ss melis
  • 1 ts kanel

Kjevle butterdeigen tynt og ha den i en paiform. Vask eplene og skjær dem i tynne store skiver. Sikt over melis og ha på litt kanel. Stekes på 180 grader i ca 20 minutter. Server gjerne med litt vaniljekesam eller krem, og dryss over litt ekstra melis før servering.

Høstkake med marengslokk

Denne kaken smaker best med et litt syrlig fyll da marengslokket er ganske søtt, så jeg laget kaken med syrlige epler og rabarbra. Rips og plommer er en annen kombinasjon som er god, og kaken kan selvfølgelig bakes med bare epler også.

Ingredienser kakebunn:

  • 8 epler
  • 5 stilker rabarbra
  • 1 vaniljestang
  • 100 gram sukker
  • 20 gram smør

Rens epler og rabarbra og skjær eplene i båter og rabarbraen i staver. Ha det i en stekepanne med smør, sukker og en vaniljestang splittet på langs.

Stek på svak varme til eplene er myke og sukkeret er litt karamellisert. Ta ut vaniljestengene, og legg eplene i en ildfast form (du trenger ikke å smøre formen)

Ingredienser marengslokk:

  • 5 eggehviter
  • 125 gram sukker
  • 1 ss maizena

Visp sammen eggehviter til de er nesten helt stive, visp inn sukker og maizena på slutten og ha marengsen over kakefyllet.

Stek kaken midt i ovnen på 180 grader i 8 - 10 minutter, pass godt på slik at den ikke blir for brun. Avkjøl på benken

En nydelig og lettlaget kake som er fin å servere når du skal ha selskap eller som søndagsdessert.

Tilslørte sommerpiker

Om høsten er en av favorittdessertene mine tilslørte bondepiker med epler, men nå er det sommer og jeg har rabarbra i hagen og kan kjøpe norske jordbær i butikken, så da lager jeg tilslørte hagepiker :-)

Ingredienser 6 personer:

  • 6 - 8 rabarbrastilker
  • 1/2 dl vann
  • 2 ss smør
  • 1/2 kurv jordbær
  • 1 dl + 2 ss sukker
  • 1 vaniljestang
  • 6 sukkerkavringer
  • 1 pk kremfløte

Skrell rabarbraen, del den i små biter og ha den i en gryte med 1/2 dl vann, kok til rabarbraen blir mør og rør inn 1 dl sukker og frøene fra en vaniljestang. Sett til side.

Knus sukkerkavringene og ha dem i en stekepanne sammen med 2 ss smør, 2 ss sukker og ca 1 ss kanel, stek på svak varme til blandingen blir gylden og rør godt hele tiden. Avkjøl

Så langt kan du forberede i forkant.

Rett før servering visper du fløten til krem (du trenger ikke sukker i kremen), renser jordbærene og skjærer dem i skiver.

Legg brødstrø, krem, rabarbrablandingen og jordbær lagvis i 6 glass, avslutt med jordbær på toppen. Nyt!

Eplebrød

Nå bugner det av epler i trær og i butikken! Lag noe godt av eplene til kveldsmat, eller til å putte i fryseren til dere får gjester.

Dette brødet er vel strengt tatt en kake, men det bakes brødform og det smaker nydelig med en kopp te.

Nok til to brødformer:

  • 4 egg
  • 1/2 liter fløte
  • 1/2 liter melk
  • 100 gram smeltet smør
  • 10 dl hvetemel
  • 3 dl sukker
  • 3 ts bakepulver
  • 10 store epler
  • Litt sukker og kanel til pynt.

Bland sammen melk, fløte og smeltet smør i en bakebolle, visp eggene og ha dem i bollen. Ha i mel, bakepulver og sukker og rør til du har en slett røre. Ha bakepapir i to former og hell røren i formene. Skrell 8 epler og skjær dem i tynne båter, putt båtene tett i tett i røren. Skjær de siste to eplene i tynne ringer med skallet på og legg dem på toppen av røren.

Stek brødene i ovnen på 150 grader i ca 1 time. Server sammen med cremefraiche, vaniljeis eller pisket krem

Brødet kan fryses helt eller i skiver.

©2015 SALT&SITRON v/Camilla Samuelsen. All rights reserved. Web design: STUDIO 57Photo: Main picture: Marthe Marie Forsberg / Portrait: Ann Cathrin Buchardt